domov kontakt download

ŠTUDIJSKE RAZISKAVE - REZULTATI

ŠTUDIJSKE RAZISKAVE - REZULTATI
Šifra artikla:
200.000
0833
Proizvajalec: Sissel
Testiranje in rezultati raziskave

ŠTUDIJA UČINKOV SPINEFITTERJA SISSEL® NA GIBLJIVOST HRBTENICE IN RAMEN, NA NAPETOST V RAMENIH-VRATU IN BOLEČINO V RAMENIH-VRATU

 

 

UVOD IN CILJ ŠTUDIJSKE RAZISKAVE

 

Dobra gibljivost hrbtenice in sklepov je pomembna za različna področja, kot so vsakodnevna mobilnost, varnost pred padci ali ekonomičnost premikanja. Motnje v delovanju in gibalne omejitve lahko povzročijo slabo držo, mišična neravnovesja, funkcionalne okvare, napetosti in bolečine. Zlasti povečanje splošne gibljivosti v torakalnem delu hrbtenice zmanjša bolečino in izboljša gibljivost sosednjih hrbteničnih delov. Poleg tega so omejitve pri iztegu in rotaciji torakalne hrbtenice dejavniki tveganja za prekomerno obremenitev ramen z zmanjšano gibljivostjo sklepov in bolečino. V fizioterapiji so sestavni del zdravljenja manualnoterapevtske mobilizacijske tehnike na hrbtenici in sklepih ter terapevtske gibalne vaje in praktični napotki za mobilizacijo. Te mobilizirajoče terapije pozitivno vplivajo na mobilnost, še posebej v kombinaciji z gibanjem in izobraževalnimi elementi. SPINEFITTER proizvajalca SISSEL® predstavlja nov instrument za zdravljenje, ki ponuja optimalen dodatek k fizioterapiji kot tudi za manualno terapijo zaradi posebne zgradbe, vsestranskosti in širokega spektra uporabe. Rezultati študije so bili namenjeni objektivizaciji prejšnjih praktičnih izkušenj in koristi za uporabnike. Raziskovali smo vpliv vadbe SPINEFITTER by SISSEL® na gibljivost hrbtenice (pri fleksiji, ekstenziji in rotaciji) ter še posebej na gibljivost torakalne hrbtenice (BWS) in ramen. Poleg tega je bilo raziskano, v kolikšni meri trening vodi do zmanjšanja zaznane napetosti v vratu in bolečine.

 

 

POSTOPEK ŠTUDIJE

Sodelovali smo z 12 fizioterapevtskimi praksami in za študijo vključili 180 prostovoljcev s splošnimi bolečinami v hrbtu, ramenih/rokah, napetostjo v vratu in nespecifičnimi bolečinami v vratu. 6-tedenski program vadbe je vsak teden vključeval 30-minutno vodeno skupinsko uro ter 10-minutni program vadbe za doma za samostojno izvajanje vadbe doma. Za izvedbo je bil udeležencem na voljo ilustriran delovni zvezek z navodili.

 

Pred treningom so bile opravljene vse meritve; po 6-tedenskem izobraževanju je sledila druga serija meritev.

 

Po šesttedenskem premoru brez treninga so bile opravljene tretje meritve. Ker je točnost rezultatov meritev bistveno odvisno od usposobljenosti, spretnosti in izkušenj preiskovalca, so meritve in dokumentacijo izvajali le strokovnjaki (fizioterapevti, pooblaščeni športni inštruktorji).

 

 

REZULTATI

Rezultati raziskave potrjujejo dosedanje pozitivne praktične izkušnje z vodeno uporabo SPINEFITTERja podjetja SISSEL®.

  • Po 6-tedenskem obdobju treninga je prišlo do pomembnih izboljšav v gibljivosti hrbtenice in ramen.
  • To se je pokazalo predvsem pri gibljivosti vratne hrbtenice pri fleksiji, ekstenziji, rotaciji in bočni fleksiji ter torakalne hrbtenice pri rotaciji in ramenskih sklepih.
  • Splošna gibljivost vratne hrbtenice se je izboljšala za približno 12 %, rotacija torakalne hrbtenice za povprečno 21 %, splošna gibljivost celotne hrbtenice (razdalja prsti do tal) za 34 % in gibljivost ramenskih sklepov čez vsa gibanja v povprečju za 22 %.

 

Ocena vprašalnikov o zaznavanju bolečine in napetosti kaže pomembno zmanjšanje zaznane intenzivnosti bolečine in napetosti. Na splošno so udeleženci poročali o manjših omejitvah v obsegu dejavnosti in občutnem zmanjšanju čustvenega stresa. Tretjo preizkušnjo po 6-tedenski vadbeni pavzi je zaradi koronskih ukrepov izvedlo le nekaj udeležencev. Kot rezultat, so bili tudi tukaj potrjeni učinki izboljšanja na vseh pregledanih področjih.

 

 

ZAKLJUČEK

Ciljna uporaba SPINEFITTER by SISSEL® je enostaven način za povečanje gibljivosti hrbtenice, še posebej vratne hrbtenice in ramenskih sklepov, ter prispevanje k zmanjšanju zaznane bolečine v vratu in napetosti v vratu.

 

Uporaba SPINEFITTER-ja SISSEL® torej odpira preventivne in rehabilitacijske možnosti za izboljšanje funkcionalnih omejitev hrbtenice in ramenskih sklepov. Nadaljnje študije s posebnimi ciljnimi in uporabniškimi skupinami (npr. klinične slike ali šport) so načrtovane za prihodnost.

 Mogoče te zanima še
SISSEL®_Finger_Exerciser
Pripomočke za krepitev prstov, dlani in rok. Brez lateksa.
18,40 €
preberi vec
BALANCED_BODY_-_Pilates_naprave
Pilates naprave - vse za PILATES STUDIO
preberi vec
DVD_SISSEL®_Pilates_Eine_Stunde_für_den_Rücken_
DVD SISSEL® Pilates "Eine Stunde für den Rücken" German
30,60 €
preberi vec